Cerca al bloc

10 de juny del 2016

L'expedient de l'ingrés d'Antoni Gaudí

Tal dia com avui de fa noranta anys, el 10 de juny de 1926, moria a l'Hospital de la Santa Creu l'arquitecte Antoni Gaudí i Cornet. Per commemorar aquesta efemèride, i coincidint amb la celebració ahir dia 9 del Dia Internacional dels Arxius, avui us presentem un nou tresor de l'Arxiu: l'expedient de l'ingrés i la defunció del genial arquitecte, conservat a l'Arxiu Històric de l'Hospital.

Tal i com es desprèn de la documentació, Antoni Gaudí ingressà el dia 7 (de fet, fou el darrer ingressat aquell dia), víctima d'un atropellament per part d'un tramvia. Se l'instal·là al llit número 19 de la Sala dels Dolors, però immediatament, en reconèixer-lo, se'l traslladà a una estança privada contigua a la Sala de la Immaculada, identificada amb la lletra Y.

El metge que el tractà, el Dr. Homs, li diagnosticà una fractura de les costelles del costat dret, commoció cerebral i hematorraquis (hemorràgia de la medul·la espinal) a conseqüència de l'accident. Fou tractat amb totes les atencions, i fins i tot li assignaren un metge, un alumne intern i un germà hospitalari per a tenir-ne cura permanentment. Tot i així, moria el dia 10, amb 74 anys, havent rebut els sants sagraments, tal i com consta al llibre de defuncions de la sagristia de l'Hospital.

La capella ardent s'instal·là al mateix Hospital fins al moment de l'enterrament, que tingué lloc el dia 12 a les 5 de la tarda. La comitiva fúnebre recorregué tot Barcelona de camí cap al Temple de la Sagrada Família, on és enterrat.


Clicant la imatge de sobre podreu fullejar l'expedient, que comprèn els registres dels llibres d'entrades, sortides, estadística del metge, defunció, un extracte d'una reunió de la Molt Il·lustre Administració tractant l'assumpte, i fins i tot una fotografia de la seva habitació privada. Finalment, també s'inclou una nota explicativa de les atencions que rebé l'arquitecte durant la seva estada a l'Hospital, possiblement en resposta a algunes crítiques que es devien haver rebut.

3 comentaris:

  1. Magnífica aportació a l'efemèride gaudiniana. Des de la presentació del llibre de Daniel Venteo, "Sagrada Família desconeguda", fins ahir, aniversari de la seva mort, la presència de Gaudí ha estat notòria als mitjans durant aquests darrers mesos. Des de l'error d'identificació en una foto publicada a "La Vanguardia" fins els articles diversos recordant-ne la data del decés, passant per tota mena d'aportacions a les xarxes socials. Ara ve la pregunta. Quanta gent us ha demanat l'expedient de Gaudí per informar-se de com va anar tot el procés d'ingrés, confusió i posterior atenció hospitalària?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dons no gaires Enric, des de que fa 39 anys que sóc a l'Arxiu les podem comptar amb els dits de la mà, i encara en sobren. I després de tantes coses que s'han publicat recentment. Però que li fa. Segons deia la meva avia, "unos cardan la lana y otros se llevan la fama".
      Un petó

      Elimina
    2. Hola, Enric. Com diu la Pilar, poca gent. De fet, en diversos articles apareguts la setmana passada encara es repetien els mites que fou traslladat a Sant Pau, i que morí com un indigent, en total anonimat. Cosa que, com demostrem amb aquest document, és falsa.

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...