Cerca al bloc

25 de maig del 2011

L’Institut Mental de la Santa Creu, 1885-1987 (II)


Església de l'institut Mental a finals dels anys setanta.
L'edifici de l'Institut Mental de la Santa Creu fou dissenyat per l'arquitecte Josep Oriol i Bernadet a partir del projecte del Dr. Pi i Molist (vegeu-ne una breu història a l'entrada anterior). Un cop acabat, les dimensions del complex eren impressionants: 700 metres de llarg per 200 d'ample, comparable en extensió al Palau de Versalles. Estava format per dotze pavellons aïllats, perpendiculars a dues crugies paral·leles entre sí, amb extensos hemicicles als dos extrems, i comptava fins i tot amb una església. Al voltant d'un mòdul central s'articulaven les dues ales, que albergaven un departament general per a cada sexe.


Tot i no disposar dels plànols del projecte, s'ha pogut reconstruir l'aspecte que podria haver tingut originalment a partir d'antigues fotografies sobre la institució, que en mostren la seva arquitectura en diverses èpoques de la seva existència.


L'edifici es construí en terrenys cedits per un benefactor anònim a prop de la masia de Ca n'Enseña, que encara avui dia està dempeus i serveix de local d'associacions del barri de la Guineueta. De la resta de l'edificació, només en resta part del cos central, que actualment alberga la seu del districte i la Biblioteca de Nou Barris, i l'església, en estat de ruïna (vegeu-ne una vista).

Clicant la imatge d'aquí sobre podreu explorar el model des de tots els angles us fareu una idea de l'extensió d'aquesta macro-edificació, en comparació al poc que actualment en queda.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...